Rodinný výlet s kampervanom v Ledniciach

Po dlhej zimnej prestávke sme sa už nevedeli dočkať, kedy sa vyberieme na náš výlet s kampervanom. Rozhodli sme sa pre víkendové dobrodružstvo u našich českých susedov v Ledniciach.

Konečne je tu piatok, nastal dlho očakávaný deň a vyrážame s deťmi do Ledníc. Cesta z Bratislavy nám trvala okolo hodiny, čo bola pre jedno a štvorročné dieťa ľahko zvládnuteľné.

Na prenocovanie sme si vybrali novovzniknutý Vinařský Stellplatz Annovino Lednice, ktorého výhodou bol herný kútik s hojdacími koníkmi, trampolínou, ohniskom. Pre nás dospelých aj možnosť ochutnávať výborné lednické vína, domácu zmrzlinu a špeciality z vinárskeho bistra.

V sobotu ráno máme skorý ranný budíček už o pol 6 keďže deti sa nevedeli dočkať ďalších zážitkov. Vyberáme sa do záhrad Lednického zámku dúfajúc, že ich dlhá prechádzka dostatočne unaví.

Lednický zámok patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v Česku – je obklopený jedným z najväčších európskych parkov (takmer 200 ha), v ktorom nájdete palmový skleník, benátsku fontánu, rímsky akvadukt, čínsky pavilón, minaret a umelú zrúcaninu Janovho hradu. V roku 1996 bol celý lednicko-valtický areál zapísaný do svetového dedičstva UNESCO. Zámok je známy už od roku 1222, jeho súčasná podoba pochádza z rokov 1846 až 1858. Vznikla hlavne na popud kniežaťa Alois-a II., keď usúdil že Viedeň je už nevhodná na letné slávnosti a vybudoval nové sídlo v duchu anglickej gotiky práve v Ledniciach. Viac https://zamek-lednice.com/cs/o-zamku

Záhrady ponúkajú krásne výhľady na Lednický zámok a minaret, ktoré spolu s jazierkami vytvárajú nádhernú scenériu. Ak by ste nevládali absolvovať prechádzku celým areálom pešo, môžete za poplatok využiť plavbu na lodi alebo jazdu kočom. Po dlhej prechádzke areálom Lednického zámku a vyšľapaní 302 schodov na vrchol minaretu už pociťujeme hlad a deti „miernu“ únavu 🙂

Pochutili sme si na tradičnom českom obede – čo môže byť lepšie ako sviečková na smotane s kofolou alebo pivkom? Unavení a skvelo najedení sa vraciame späť do areálu Annovino na Lednické vinné trhy. Ich súčasťou je aj hudobný program a ochutnávka 400 vzoriek vín od 60 vinárov. Príjemný oddych pri vínku a zábavu v detskom kútiku si všetci poriadne užívame. Cyklistickú túru spolu so Zámockou Dyji si nechávame na ďalší výlet :). Večer všetci vyčerpaní odpadávame a zaspávame snívajúc o ďalšom dobrodružstve s naším kampervanom.